Skip to main content

 

Kerst engelen

Wie gunt u een kerstengel in december? kerstengelenWaar veel mensen hoopvol naar kerst uitkijken, is de adventstijd voor anderen een donkere periode van verdriet of eenzaamheid. Daarom roept Stichting Present de hulp in van Barendrechtse ‘kerstengelen’ die extra aandacht geven aan mensen die het nodig hebben. Deze vrijwilligers brengen in de decembermaand enkele keren een kleine attentie, een kaart, een kindertekening of een inspirerende tekst. Het gaat om het gebaar en zeker niet om veel of dure dingen.

Wie krijgt aandacht van een kerstengel? Ouderen, jongeren, kinderen, ziek en gezond. Eigenlijk komt iedereen in aanmerking die om wat voor reden dan ook extra aandacht verdient! Een oudere mevrouw die weinig bezoek krijgt, iemand die dit jaar iets verdrietigs heeft meegemaakt, een jonge moeder die alleen voor haar gezin moet zorgen, een ondernemer die failliet is gegaan, een man die herstelt van een burn-out. Dit jaar willen we in het bijzonder extra aandacht geven aan jongere Barendrechters. Denk aan dat meisje met depressie, die jongen vol verdriet om het verlies van zijn vader of een jonge vluchteling.

Wie gunt u een kerstengel? Is er iemand in uw omgeving die wat extra aandacht verdient? Geef hem of haar dan op als ontvanger van kerstengel-presentjes via de aanmeldbutton op de website www.presentbarendrecht.nl. U hebt de tijd tot 17 november. Voorafgaand aan de actie zal de ontvanger van de presentjes een brief ontvangen van Present, waarin wij uitleggen wat de actie inhoudt en hoe wij aan zijn of haar contactgegevens zijn gekomen. De ontvanger kan het ons melden als hij/zij liever geen bezoek van een kerstengel ontvangt. Dit is vanwege de wetgeving AVG en de privacy van de ontvanger.

Wilt u zelf kerstengel zijn? Wilt u zelf licht en aandacht brengen? Dan kunt u zich ook via website www.presentbarendrecht.nl aanmelden. Present koppelt u daarna aan de ontvanger en eind november krijgt u de naam, het adres en korte informatie over de persoon voor wie u kerstengel zult zijn. We hopen dat er heel veelpresent kerstengelen door Barendrecht zullen ‘vliegen’ in de maand december. Zo kunnen we samen hoop en licht brengen.

Heeft u nog vragen? Neem contact op met Cobi Louws of Desirée de Bruin via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

Informatie Kijk op Welzijn

Contactgroep dementieKijkopWelzijn volledig

Een gespreksgroep voor iedereen die zorgdraagt voor iemand met een vorm van dementie.

Het doel van deze ontmoetingen is lotgenotencontact, ervaringen uitwisselen en met elkaar in gesprek gaan.

De volgende bijeenkomsten staan gepland op:

  • Donderdag 14 december | Contactgroep dementie Oud-Barendrecht | 13:00 – 14:00 uur | Kantoor KijkopWelzijn, Binnenlandse Baan 30

Voor meer informatie over alles omtrent dementie, zie www.kijkopwelzijn.nl/dementie

Gespreksgroep Rouw en Verlies heeft een nieuwe startdatum 

De data voor de gespreksgroep rouw en verlies zijn veranderd. De startbijeenkomst zal zijn op maandag 23 oktober. Wilt u nog meedoen? Bel dan 0180-691800 voor een kennismakingsgesprek.

  • Maandag 18 december
  • Maandag 15 januari
  • Maandag 12 februari
  • Maandag 11 maart

 Maandag 18 december Alvast in de agenda:

Themabijeenkomst Gezond Ouder Worden | datum volgt nog

Ouderdom komt met gebreken... Maar veel van die gebreken kunnen we voorkomen of afremmen, want gezond ouder worden is een kwestie van voorbereiding. Blijf actief, pak je rust, eet goed en investeer in vaardigheden en sociale contacten. Hoe je dit doet? Kom naar de themabijeenkomst  ‘Gezond ouder worden’ in BLOK0180. Aanwezig zijn voedingsdeskundige/diëtist Ruya IJzer – deskundige op het gebied van voeding en gezondheid - en Buurtsportcoach Nine Roman. Zij zullen vanuit hun ervaring, inzichten delen met de aanwezigen.

  • De toegang is gratis. Locatie: BLOK0180, Haarspitwei 9 Barendrecht
  • Maandag 15 januari
  • Maandag 12 februari

 

 

 

 

 

 

40 jarig jubileum van PCOB Barendrecht/Heerjandam

PCOB Barendrecht/Heerjansdam heeft groots het 40 jarig30. kl jubileum op 25 maart 2023 gevierd.

Omstreeks 12 uur hebben zo'n kleine 120 leden van de PCOB een plaatsje gevonden aan één van de tafels bij van der Valk in Ridderkerk. Nadat iedereen welkom was geheten kreeg onze voorzitter Jaap van der Kooij het woord. Hij dook de geschiedenis van de PCOB in. In het begin kwamen de leden bij elkaar in een klein zaaltje in de Kern aan de Piet Heinstraat. Om de zang te begeleiden werd een klein huisorgeltje gebruikt. Er werden bekende liederen gezonden want er waren geen liedboeken in die tijd. Voor de koffie nam iedereen zijn of haar kopje mee. Een kerstaandenken in die tijd was een mandarjn met een kerstgroet erop. 

Daarna werd er, voor een periode van 10 jaar, gebruik gemaakt van Cultureel Centrum de Schalm. Vervolgens verhuisde PCOB naar het Trefpunt en na het tot stand komen van het Dienstencentrum werden daar de ledenmiddagen gehouden. Vanaf 2015 hebben we onze ledenmiddagen in de Ontmoeting en dat bevalt uitstekend. 

Tot 1994 waren PCOB afdelingen nog niet bezig met landelijke ontwikkelingen. Iets later kwamen daar de regiovergaderingen bij. In 2022 hebben we samen met de KBO een quiz over Barendrecht opgezet om op deze manier iets te doen aan de naamsbekendheid. Met medewerking van de gemeente is er ook een brief verstuurd naar alle 65-plussers. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de totstandkoming van de Maatschappelijke Coalitie Barendrecht. Hierin participeren o.a. PCOB, KBO, het Dianconaal Platform, Patrimonium en anderen. We denken met elkaar na over de thema's: wonen, zorg en huisvesting m.n. voor ouderen. Zo proberen we met elkaar invloed te hebben op het beleid van de Gemeente Barendrecht. 

De volgende spreker is Miranda de Hoop, wethouder sociaal domein, volksgezondheid en welzijn. Ze is wethouder sinds mei 2022. Miranda haalt aan dat ze de PCOB en KBO al kent van de gesprekken over huisvesting. De laatste spreker is Cees Buys van de KBO. Hij benadrukt dat de aparte logo's  van de KBO en PCOB intussen zijn samengesmolten tot een KBO-PCOB logo. Vervolgens zingt hij het liedje over de rozen (van Toon Hermans) en iedereen zingt het refrein mee. Het KBO bestuur heeft voor alle aanwezigen een roos meegebracht. 

Na het desert wordt verteld over de Stichting de Over-buren. De Stichting wil graag in de samenleving van betekenis zijn en dat doen ze het liefst samen met andere mensen. De cliënten hebben voor alle aanwezigen een kaart gemaakt om mee naar huis te nemen. Dat is een mooie samenwerking tussen PCOB en de Stichting de Over-buren. Met elkaar kijken we terug op een geslaagde viering van ons 40 jarig jubileum. Vol vertrouwen gaan we op naar de 50 jaar.

 

 

Seniorvriendelijk Barendrecht

De ouderenbonden KBO en PCOB hebben met steun van de gemeenteEnquete foto Barendrecht en KijkopWelzijn een enquÊte uitgezet met een beperkt aantal vragen om te onderzoeken hoe seniorvriendelijk de gemeente Barendrecht is. Wethouder Miranda de Hoop heeft op 26 oktOber in het gemeentehuis uit handen van de vertegenwoordigers van de Barendrechtse ouderenorganisatie KBO en PCOB de uitslagen van deze enquÊte ontvangen. De vragenlijst is verspreid onder de 60 plussers binnen de gemeente. 

Tachtig procent van de respondenten was ouder dan 65 jaar. Hoewel de meerderheid van de senioren, die hebben deelgenomen aan deze enquête (88%) het prettig wonen vindt in Barendrecht, vindt 60% dat het aantal betaalbare woningen voor senioren onder de maat is. Wonen, zorg en welzijn zijn voor ruim 70% van hen de belangrijkste maatschappelijke thema's. Ouderen willen beter betrokken worden bij wat er zich in de gemeente afspeelt. Sechts 22% is tevreden over de inspraakmogelijkheden bij de gemeente. Ouderen willen meer activiteiten en meer hulp voor het omgaan met de computer. Veel ouderen zijn actief als vrijwilliger. Sommigen willen er nog iets bijdoen en kunnen zich aanmelden bij KBO en PCOB, zie adresgegevens op de websites. 8% kan niet rekenen op enige hulp; een groot deel hiervan zou problemen kunnen hebben met eenzaamheid. 

De Barendrechtse Ouderenorganisaties, KBO en PCOB hopen dat de enquête een bijdrage kan leveren aan een leefomgeving waarin iedere Barendrechter, zowel jong als oud, actief en betrokken ouder kan worden. 

De wethouder kon nog niet op de uitslag van deze enquête reageren.